Tilaa ilmainen kartoitus!

Tilaa ilmainen kartoituskäynti kohteeseesi alla olevalla lomakkeella.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

20 joulukuu, 2023

Voiko salaojaremontin tehdä talvella?

Salaojien kunto on olennainen osa kiinteistön toimivuutta ja kestävyyttä. Salaojien tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet pois rakennuksen ympäriltä estäen kosteuden pääsyn rakenteisiin ja vähentäen riskiä kosteusvaurioille. Kysymys talvisen salaojaremontin toteuttamisesta herättää monia kysymyksiä, mutta onko se mahdollista?

Talvi saattaa tuntua epätodennäköiseltä ajalta suorittaa salaojaremonttia. Asiantuntijoissakin on jakautuneita mielipiteitä siitä, onko se ylipäätään järkevää. Salaojaremontti on kuitenkin tärkeä osa kiinteistöjen ylläpitoa ja sen viivästyttäminen voi johtaa vakaviin ongelmiin, esimerkiksi kosteusvaurioihin ja homeongelmiin.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, voiko salaojaremontin tehdä talvella ja mitä haasteita ja etuja tähän liittyy.

Mikä on salaojaremontti?

Ennen kuin sukellamme talviremontin yksityiskohtiin, on hyödyllistä tietää mitä salaojaremontti tarkalleen ottaen sisältää. Salaojajärjestelmä on suunniteltu ohjaamaan sade- ja sulamisvedet pois rakennuksesta estäen näin kosteusvaurioiden syntymisen. Kun salaojajärjestelmä on vaurioitunut tai vanhentunut, se on korjattava ja vaurioituneet putket päivitettävä nykyaikaan.

Tyypillisesti salaojaremontti sisältää ainakin vanhojen salaojaputkien korvaamisen sekä maanpinnan uudelleenmuotoilun. Joskus remonttiin kuuluu myös lisätoimenpiteitä, kuten salaojien suodatinkankaan asennus. Remontti vaatii kaivutöitä, joka onkin yksi syy siihen, miksi monet epäröivät tehdä sen talvella.

Salaojaremontti talvella

Aivan kuten sulan aikaan tehtävissä salaojaremonteissa myös talviremonteissa on niin hyviä kuin huonojakin puolia. Voisi kuitenkin olettaa, että varsinkin näin Suomen olosuhteissa talvella tehtävä salaojaremontti on lähes mahdottomuus lumen, pakkasen ja muiden vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi.

Finn Ojat kaivaa ja asentaa salaojia ja sadevesijärjestelmiä kuitenkin myös talvella. Routamaan pinta saadaan sulatettua lämmitysmatoilla ja tämän jälkeen päästään kaivamaan yhtä helposti maata kuin kesällä. Talvella edut ovat kaivamisen ja asennuksen siisteys. Pinnat pysyvät kiinni ja sotkua tulee vähemmän kuin sulan aikaan.

Työmaan viimeistelyt tehdään keväällä sulan aikaan. Talvella salaojien tekemisessä ehdottomasti etuna asiakkaalle on se, että kesäksi työmaa on jo valmis ja päästään tekemään pihan viimeistelyt.

Edut salaojaremontin toteuttamiseen talviaikana

Vaikka talvella tehtävät salaojaremontit voivat olla haastavia, niillä on myös joitakin etuja. Näitä ovat esimerkiksi:

Suurempi tarjonta

Talvikausi saattaa tarjota alhaisemman kysynnän remonttipalveluille, mikä voi johtaa kilpailukykyisempiin hintoihin ja parempiin aikatauluihin.

Asiantuntijoiden saatavuus

Koska talvikaudella remonttiprojekteja on yleensä vähemmän, kokeneita ammattilaisia saattaa pystyä palkkaamaan huomattavasti nopeammin kuin sulan maan aikaan.

Sääolosuhteet

Tämän listasimme haittoihinkin, mutta talvisista sääolosuhteista on myös hyötyä. Esimerkiksi roudan jäädyttämä ja lumen peittämä maa suojaavat pihaa hyvin työkoneiden jäljiltä.

Valmius kevääseen

Kun salaojaremontti tehdään talvella, järjestelmä on kunnossa keväällä, kun lumien sulamisvesi aiheuttaa suuremman riskin kosteusvaurioille.

Onnistunut salaojaremontti talvella

Talvella tehtävä salaojaremontti vaatii kuitenkin enemmän panostusta verrattuna sulan maan aikana tehtävään remonttiin. Jos talviremonttiin päädytään, kannattaa panostaa ammattilaisiin. Alle listasimme muutamia tärkeitä huomioita, jotta talvinen salaojaremontti onnistuu:

  1. Kokemus ja ammattitaito: Palkkaa kokenut ammattilainen, joka on tottunut työskentelemään talviolosuhteissa. Tämä voi vähentää riskejä ja varmistaa työn laadun.
  2. Suunnittelu ja valmistelu: Huolellinen suunnittelu ja valmistelu ovat avainasemassa talvella tehtävissä remonteissa. Kun palkkaat ammattilaisen, varmistat, että kaikki materiaalit ja tarvittavat työkalut ovat saatavilla koko remontin ajan.
  3. Lämpötila- ja lumiesteet: Käytä tarvittavia lämpötila- ja lumiesteitä työalueen suojaamiseksi ja työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi. Kun palkkaat ammattilaiset hoitamaan homman, he huolehtivat oikeaoppisesta työalueen suojaamisesta ja turvatoimenpiteistä.

Talvella tehtävä salaojaremontti ei siis ole mahdottomuus, mutta se vaatii tarkkaa suunnittelua, huolellista valmistelua ja ammattilaisten osaamista. Vaikka talvi tuo omat haasteensa, se tuo myös etuja, kuten kilpailukykyisemmän hinnan ja valmiuden kevätlumien sulamiseen.

Ennen päätöksen tekemistä on tärkeää kuulla asiantuntijoita ja arvioida paikalliset sääolosuhteet. Jokainen kiinteistö ja remontti on ainutlaatuinen ja siksi yksityiskohtainen arviointi on välttämätöntä ennen kuin päätetään, onko talviremontti oikea ratkaisu.

Kaiken kaikkiaan salaojaremontin tekeminen talvella on haasteellinen mutta mahdollinen tehtävä, kunhan se suoritetaan asianmukaisesti ja huolellisesti. Turvallisuus on aina etusijalla, ja ammattilaisten apu voi olla korvaamaton talviolosuhteissa työskenneltäessä.

Finn Ojat Oy toteuttaa ammattitaitoisesti salaojajärjestelmät jokaisena vuoden aikana rakennuksen ja tontin tarpeiden mukaisesti. Lue lisää palveluistamme tai Tilaa maksuton kartoitus