Tilaa ilmainen kartoitus!

Tilaa ilmainen kartoituskäynti kohteeseesi alla olevalla lomakkeella.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

30 tammikuu, 2024

Asiantunteva kuntotutkimus ja korjaus ratkaisi kosteusongelmat 1990-luvun alun omakotitalossa

1990-luvun alun ok-talon asukkaat huomasivat poikkeavaa hajua talon rakenteissa ja päättivät selvittää ongelman laajuuden. Kuntotarkastajan lisäksi apuun kutsuttiin Finn Ojien salaoja-asiantuntija.

Rakennevirheitä ja salaojituksen puutteita

Kohteena oli siis 1990-luvun kellarillinen omakotitalo. Tutkimukset käynnistyivät kellarikerroksen maanvastaisten seinärakenteiden tarkastelulla, missä oli aiemmin havaittu epämiellyttävää hajua. Kodin ulkopuolella ilmeni heti kättelyssä ongelmia, kuten puutteita sadevesien poistamisessa katolta ja talon vierustojen viettämisessä.

Aikakaudelleen tyypillisesti, kohteessa käytettiin valettua sokkelia, jota ei ollut vedeneristetty ja kapillaarikatko puuttui kokonaan. Tämä mahdollisti kosteuden nousemisen perusmuurin ylempiin osiin, aiheuttaen kosteusrasitusta.

Maanvastaisten rakenteiden täyttömaana käytettiin hienojakoista maata ja savea, mikä myös omalta osaltaan edisti kapillaarisen kosteuden nousua rakenteisiin, lisäten kosteusrasitusta.

Kosteusongelmien syiden selvittämiseksi tehtiin myös kosteusmittauksia ja otettiin mikrobinäytteitä. Märkätilojen rakenteiden uudelleen tutkiminen on tärkeää, sillä kosteusrasitus voi aiheuttaa vaurioita myös vedeneristyksen puutteiden takia.

Kuntotutkimusten tulokset

Kuntotutkimuksen tulosten perusteella kävi ilmi, että kohteen salaojajärjestelmä oli selvästi vanhentunut ja kykenemätön tehokkaasti pitämään talon rakenteita kuivana. Osittain tukkeutuneet salaojaputket eivät riittäneet kuljettamaan vettä pois talon perustuksista, ja lisäksi perusmuurin vedeneristys ei täyttänyt nykyaikaisten rakentamismääräysten vaatimuksia. Täyttömaan laatu ei myöskään ollut parasta mahdollista talon kuivana pitämistä ajatellen.

Kellaritilojen seinärakenteiden sisäpuolella havaittiin eritasoisia lahovaurioita. Mikrobinäytteistä paljastui myös, että etenkin rakennuksen märkätiloista löytyi laajamittaisten kosteusongelmien lisäksi ei toivottua mikrobitoimintaa.

Tilanne vaikutti siis haastavalta. Talo olisi kuitenkin mahdollista pelastaa, kunhan kosteusongelmien aiheuttajiin puututaan riittävällä vakavuudella. Tästä syystä kohteeseen suositeltiin asianmukaista remontointia, jotta voidaan varmistaa rakenteiden kestävyys ja asumismukavuus myös tulevaisuuden tarpeita ajatellen.

Kokonaisvaltainen korjaus ja huolto

Kun tuloksia oli käyty läpi talon asukkaiden kanssa, tulimme yhdessä päätökseen, että kohteeseen toteutetaan kokonaisvaltainen remontti. Rakennuksessa uusittiin kokonaisuudessaan salaojajärjestelmä, perusmuurin vedeneristykset ja maanvastaisten seinien sisäpuoliset rakenteet. Märkätilat remontoitiin kokonaan, ja korjaustöiden yhteydessä huomioitiin myös muut kosteusrasitukseen vaikuttavat tekijät, kuten salaojituksen, perusmuurin vedeneristyksen ja täyttömaiden laadun parantaminen.

Myös talon sisäpuoliset kellarikerroksen seinärakenteet uusittiin, ja kosteusrasitukseen vaikuttavat tekijät otettiin huomioon. Vaikka remontoitu kokonaisuus voi vaikuttaa melko suurelta, oli sen toteuttaminen kuitenkin ehdottoman järkevää talon muuta käyttöikää ajatellen. Yhdellä kertaa kyettiin myös ratkaisemaan monta eri ongelmaa. Finn Ojat haluaakin korostaa, että kosteusongelmien ratkaiseminen vaatii kokonaisvaltaisen lähestymistavan.

Lisäksi kohteen salaojien toimintakuntoa tullaan myös jatkossa selvittämään säännöllisesti, jotta ongelmiin voidaan reagoida ennen suurempien kosteusongelmien alkamista. Tällöin kosteusongelmien ennaltaehkäisyyn riittää kevyemmät huoltotoimenpiteet.

Johtopäätökset ja suositukset

Kuntotutkimukset osoittivat, että rakennusten kosteusongelmat vaativat huolellista selvittelyä ja asiantuntevaa korjaamista. Jos ongelmia on päässyt syntymään, niin useimmiten ne ovat kuitenkin myös mahdollista korjata, kunhan ongelmiin reagoidaan riittävän nopeasti. Kuten tapahtui tämänkin kohteen kanssa, kun kosteusvaurioista kärsinyt talo saatiin remontoitua kuntoon ja samalla lisättyä sen käyttöikää jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Huoltamattomat järjestelmät kannattaa siis päivittää ja huoltaa ajoissa, jotta kosteus ongelmia voidaan ennaltaehkäistä. Tästä syystä Finn Ojat suosittelee samanikäisten talojen asukkaille kosteus tarkastuksia ja salaojien kunnon tarkistamista noin 5-10 vuoden välein.

Salaojajärjestelmän nykytila kannattaa selvittää – Tilaa talollesi maksuton salaojien kuntokartoitus

Finn Ojat huomauttaa, että 1980 luvun ja 1990-luvun alun rakennettujen talojen salaojajärjestelmät ovat usein ylittäneet teknisen käyttöikänsä. Salaojien tarkastuskaivojen puuttuessa järjestelmää on vaikea huoltaa tai seurata. Salaojien kunto on syytä selvittää säännöllisesti, ja niiden huolto on laiminlyöty jopa 90 prosentissa tapauksista.

Jotta voisit varmistaa talosi salaojien ja kosteusongelmien nykytilan, tilaa Finn Ojien maksuton salaojien kartoituskäynti! Asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä jo seuraavana arkipäivänä sopiaksemme tarkemman ajan kartoitukselle. Älä epäröi – ratkaistaan kosteusongelmat yhdessä ja pidennetään kotisi käyttöikää vuosikymmenillä! Kartoitus ei sido sinua mihinkään – tee ensimmäinen askel kohti terveempää kotia!

Tilaa maksuton salaojakartoitus